BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Centrul Local Everest - Bucuresti

- mic ghid de camp -

General Echipament Constructii Prim Ajutor Igiena Focul Excursii Reguli

 

 

F

O

C

U

L

 

I

N

 

C

A

M

P

Focul

 

 

Cercetasii, baieti si fete, apreciaza focul in mod diferit, functie de varsta fiecaruia. Este o mare cinste pentru cei mici cand reusesc sa aprinda singuri un foc.

Cei mari gasesc o mare satisfactie la aprinderea unui foc fara hartie sau chibrit, sau cand reusesc sa-l aprinda sub o ploaie torentiala.

 

 

In jurul focului de camp

 

Focul de camp este sursa unor inegalabile ambiante, foarte vesele si foarte festive. Cand sunteti toti asezati in cerc in jurul unui foc imens, in mijlocul padurii, sub cerul instelat, cu o cana de ceai fierbinte, cand cantati, cand dansati, cand ascultati, sentimentul ca faceti parte dintr-o comunitate este, poate, mai puternic decat oricand.

Diferite focuri de camp

Exista diferite feluri de focuri de camp. Fiecare unitate de cercetasi are propria sa traditie in acest sens. Uneori este vorba de focuri foarte mari, la care participa ca invitati parinti sau localnici. Alteori este suficient un foc mic in jurul caruia patrula canta, danseaza sau isi discuta propriul program.

Exista mai multe feluri de a aprinde un foc, depinzand de scopul urmarit: pentru prajirea carnii, pentru un ceai, pentru vatra, pentru serbarea de seara, pentru prajit paine, pentru semnalizare, etc

 

 

 

Arta de a face un foc

 

 

 

Foarte importanta este alegerea celor mai potrivite lemne. Fiecare tip de lemn arde altfel. Lemnul de conifere se aprinde foarte repede insa da mult mai putina caldura decat cel de foioase. De aceea, pentru aprinderea focului se vor folosi crengute de brad iar apoi focul va fi alimentat cu crengi mai groase de foioase.

Cel mai bun lemn pentru foc este cel foarte uscat. Acesta se aprinde mult mai repede si scoate mult mai putin fum decat cel verde.

Pentru aprinderea focului se va aseza mai intai un strat de hartie, apoi crengi subtiri si apoi crengi mai groase. Lemnele nu trebuie inghesuite foarte tare, deoarece focul se va sufoca sau va arde foarte mocnit.

Pe timp de ploaie se vor alege doar lemne foarte uscate. Le vom cauta spre radacina coniferelor, printre ramurile de la baza, unde de obicei avem sanse sa gasim crengute moarte. Nu este recomandat sa culegeti ramuri moarte de sub pom, dintre cele cazute, deoarece acestea sunt deja umede.

Se va aseza la inceput un strat dens de crengute direct pe sol, pentru a proteja focul de umiditatea acestuia. Pe perioada aprinderii, focul trebuie protejat de ploaie, tinand, de exemplu, o folie de plastic deasupra. Mai tarziu, cand focul este deja bine aprins, nu mai este nevoie de folie deoarece ploaia nu va mai reusi sa-l stinga.

 

 

Sfaturi pentru aprinderea focului

Nu toate locurile sunt potrivite pentru a face un foc.

Pentru a evita esecurile, este bine sa tineti seama de urmatoarele:

  1. Incercati sa aprindeti focul departe de trunchiuri sau radacini care pot lua foc. Tineti o distanta rezonabila de cel putin trei metri fata de acestea.
  2. Indepartati de la locul focului toate materialele care pot usor lua foc (frunze moarte, crengute, etc.).
  3. Cautati cateva pietre mai mari si aseazati-le in jurul focului, pentru a diminua riscul extinderii nesupravegheate a acestuia.
  4. Primavara, dupa topirea zapezii, in timpul lungilor perioade de seceta, exista riscul serios de aprindere a padurilor. In aceste zile este strict interzis a face focul in natura. Este de asemenea interzis sa faceti focul acolo unde este semnalata aceasta interdictie.
  5. Inainte de plecare, stingeti complet focul.

    Nu este suficient sa il acoperiti cu pietre, ci trebuie sa varsati apa multa peste el, pana cand nu mai iese nici un pic de fum.

    Abia atunci veti putea acoperi focul cu pietre.

 

Cuptorul

Se pot utiliza drept cuptoare cutii metalice de diverse grosimi. Cutiile goale de conserve de 1 kg pot fi folosite pentru prepararea prajiturilor.

Cutiile se vor fixa in constructii de pamant sau de ciment.

Capacul cutiei poate servi de usita, aceasta avand fixat un cui sau o sarma pentru manevrare usoara.

In spatele cuptorului se va prevedea o iesire pentru aburi si fum.

Inainte de a introduce ceva in cuptor, acesta se va preincalzi aproximativ un sfert de ora. In lipsa unei bucati de tabla pentru asezarea prajiturii, se poate utiliza o piatra plata. Nu se va aseza prajitura direct pe fundul cuptorului, intrucat exista pericolul sa se arda.

In astfel de cuptoare este recomandat sa se pregateasca feluri de mancare ce au nevoie de un timp scurt de coacere: pizza, cartofi copti, tarte cu fructe. Prajituri precum chekurile au nevoie de un timp mai lung si, de asemenea, de mai multa rabdare...

 

Bucataria in camp

 

 

Bucataria este unul dintre elementele cele mai importante ale campului. Ea trebuie permanent mentinuta curata si echipata cu toate ustensilele necesare.

La instalarea bucatariei se va tine cont de urmatoarele :

  • Nu instalati bucataria in locuri in care poate avea acces apa.
  • Nu se va instala bucataria in apropierea arborilor, pentru a se evita necazurile cauzate de supraincalzire.
  • Se va prevedea loc suficient pentru amplasarea vetrei, a ustensilelor, a lemnelor, etc.

 

Apartin de bucatarie:

- o vatra supraetajata, suficient de mare pentru a acoperi nevoile campului, amenajata cu bare pentru foc sau trepied.

- o masa pentru pregatirea hranei si asezarea veselei precum si un dulap.

- o etajera pentru vesela, pentru mirodenii si alte accesorii ale bucatariei (sacii pentru gunoi, etc.).

Iata mai jos un model de uscator pentru haine sau carpe de bucatarie construit din lemn si fire de nylon si un scaun.

- in imediata apropiere, se va instala spalatorul de vesela, pubela, vasul cu apa curata, uscatorul pentru carpele de bucatarie. Cu un pic de imaginatie si cateva idei, se poate instala o bucatarie confortabila si agreabila.

 

Construirea vetrei

La construirea vetrei se va tine cont mai ales de directia predominanta din care sufla vantul, atfel incat cei care se ocupa de bucatarie sa nu fie deranjati de fum.

Pietrele plate sau caramizile vor permite mentinerea caldurii. Se va incerca sa se construiasca un foc suficient de mare astfel incat sa poata fi incalzite doua-trei cratite odata.

Fundul oalelor va fi asezat la aproximativ 15 cm de sol, astfel incat focul sa poata avea loc sa se desfasoare.

Se va urmari ca oalele sa poata fi indepartate foarte usor de pe foc.

 

 

 

Iata, mai jos, un exemplu de loc pentru conservarea in stare uscata a lemnelor pentru foc: