Focul

Cercetasii, baieti si fete, apreciaza focul in mod diferit, functie
de varsta fiecaruia. Este o mare cinste pentru cei mici cand reusesc
sa aprinda singuri un foc.
Cei
mari gasesc o mare satisfactie la aprinderea unui foc fara hartie
sau chibrit, sau cand reusesc sa-l aprinda sub o ploaie torentiala.
In jurul focului de camp
Focul de camp este sursa unor inegalabile ambiante, foarte vesele si
foarte festive. Cand sunteti toti asezati in cerc in jurul unui foc
imens, in mijlocul padurii, sub cerul instelat, cu o cana de ceai
fierbinte, cand cantati, cand dansati, cand ascultati, sentimentul
ca faceti parte dintr-o comunitate este, poate, mai puternic decat
oricand.
Diferite focuri de camp
Exista diferite feluri de focuri de camp. Fiecare unitate de
cercetasi are propria sa traditie in acest sens. Uneori este vorba
de focuri foarte mari, la care participa ca invitati parinti sau
localnici. Alteori este suficient un foc mic in jurul caruia patrula
canta, danseaza sau isi discuta propriul program.
Exista mai multe feluri de a
aprinde un foc, depinzand de scopul urmarit: pentru prajirea carnii,
pentru un ceai, pentru vatra, pentru serbarea de seara, pentru
prajit paine, pentru semnalizare, etc
Arta de a face un foc
 
Foarte importanta este alegerea celor mai potrivite lemne.
Fiecare tip de lemn arde
altfel. Lemnul de
conifere se aprinde foarte repede insa da mult mai putina caldura
decat cel de foioase. De aceea, pentru aprinderea focului se vor
folosi crengute de brad iar apoi focul va fi alimentat cu crengi mai
groase de foioase.
Cel
mai bun lemn pentru foc este cel foarte uscat. Acesta se aprinde
mult mai repede si scoate mult mai putin fum decat cel verde.
Pentru aprinderea focului se va aseza mai intai un strat de hartie,
apoi crengi subtiri si apoi crengi mai groase. Lemnele nu trebuie
inghesuite foarte tare, deoarece focul se va sufoca sau va arde
foarte mocnit.
Pe
timp de ploaie se vor alege doar lemne foarte uscate. Le vom cauta
spre radacina coniferelor, printre ramurile de la baza, unde de
obicei avem sanse sa gasim crengute moarte. Nu este recomandat sa
culegeti ramuri moarte de sub pom, dintre cele cazute, deoarece
acestea sunt deja umede.
Se
va aseza la inceput un strat dens de crengute direct pe sol, pentru
a proteja focul de umiditatea acestuia. Pe perioada aprinderii,
focul trebuie protejat de ploaie, tinand, de exemplu, o folie de
plastic deasupra. Mai tarziu, cand focul este deja bine aprins, nu
mai este nevoie de folie deoarece ploaia nu va mai reusi sa-l
stinga.
Sfaturi pentru aprinderea focului
Nu
toate locurile sunt potrivite pentru a face un foc.
Pentru
a evita esecurile, este bine sa tineti
seama de urmatoarele:
-
Incercati sa aprindeti focul departe de
trunchiuri sau radacini care pot lua foc. Tineti o
distanta rezonabila de cel putin trei metri fata de acestea.
-
Indepartati de la locul focului toate
materialele care pot usor lua foc (frunze moarte, crengute,
etc.).
-
Cautati cateva pietre mai mari si
aseazati-le in jurul focului, pentru a diminua riscul extinderii
nesupravegheate a acestuia.
-
Primavara, dupa topirea zapezii, in timpul
lungilor perioade de seceta, exista riscul serios de aprindere a
padurilor. In aceste zile este
strict interzis a face focul in natura. Este de asemenea
interzis sa faceti focul acolo unde este semnalata aceasta
interdictie.
-
Inainte de plecare, stingeti complet
focul.
Nu este
suficient sa il acoperiti cu pietre, ci trebuie sa varsati apa
multa peste el, pana cand nu mai iese nici un pic de fum.
Abia atunci veti putea acoperi focul
cu pietre.
Cuptorul
  
Se
pot utiliza drept cuptoare cutii metalice de diverse grosimi.
Cutiile goale de conserve de 1 kg pot fi folosite pentru prepararea
prajiturilor.
Cutiile se vor fixa in constructii de pamant sau de ciment.
Capacul cutiei poate servi de usita, aceasta avand fixat un cui sau
o sarma pentru manevrare usoara.
In
spatele cuptorului se va prevedea o iesire pentru aburi si fum.
Inainte de a introduce ceva in cuptor, acesta se va preincalzi
aproximativ un sfert de ora. In lipsa unei bucati de tabla pentru
asezarea prajiturii, se poate utiliza o piatra plata. Nu se va aseza
prajitura direct pe fundul cuptorului, intrucat exista pericolul sa
se arda.
In astfel de cuptoare este
recomandat sa se pregateasca feluri de mancare ce au nevoie de un
timp scurt de coacere: pizza, cartofi copti, tarte cu fructe.
Prajituri precum chekurile au nevoie de un timp mai lung si, de
asemenea, de mai multa rabdare...
Bucataria in
camp
  
Bucataria este unul dintre elementele cele mai importante ale
campului. Ea trebuie permanent mentinuta curata si echipata cu toate
ustensilele necesare.
La
instalarea bucatariei se va tine cont de urmatoarele :
- Nu instalati
bucataria in locuri in care poate avea acces
apa.
- Nu se
va instala bucataria in apropierea
arborilor, pentru a se evita necazurile cauzate de
supraincalzire.
-
Se va prevedea loc suficient pentru
amplasarea vetrei, a ustensilelor, a lemnelor, etc.
Apartin de bucatarie:
- o
vatra supraetajata, suficient de mare pentru a acoperi nevoile
campului, amenajata cu bare pentru foc sau trepied.
- o
masa pentru pregatirea hranei si asezarea veselei precum si un
dulap.
- o
etajera pentru vesela, pentru mirodenii si alte accesorii ale
bucatariei (sacii pentru gunoi, etc.).
Iata
mai jos un model de uscator pentru haine sau carpe de bucatarie
construit din lemn si fire de nylon si un scaun.

- in imediata apropiere, se
va instala spalatorul de vesela, pubela, vasul cu apa curata,
uscatorul pentru carpele de bucatarie. Cu un pic de imaginatie si
cateva idei, se poate instala o bucatarie confortabila si agreabila.
Construirea vetrei
La
construirea vetrei se va tine cont mai ales de directia predominanta
din care sufla vantul, atfel incat cei care se ocupa de bucatarie sa
nu fie deranjati de fum.
Pietrele plate sau caramizile vor permite mentinerea caldurii. Se va
incerca sa se construiasca un foc suficient de mare astfel incat sa
poata fi incalzite doua-trei cratite odata.
Fundul oalelor va fi asezat la aproximativ 15 cm de sol, astfel
incat focul sa poata avea loc sa se desfasoare.
Se
va urmari ca oalele sa poata fi
indepartate foarte usor de pe foc.
  
Iata, mai jos, un exemplu de
loc pentru conservarea in stare uscata a lemnelor pentru foc:

|